- Digitale Geletterdheid
- Digitale Didactiek & Mediawijs
- Blocks
- Challenge Lab, Open Inloop & Uitleen
- Digitaal portfolio
- Handige tools & apps
- Kennisclips
- Inleveren & Contact
Digitale geletterdheid in de propedeutische fase
In de Pabo leer je goed en verstandig kunt werken met technologie en digitale hulpmiddelen in het onderwijs. In het eerste jaar van de Pabo / propedeutische fase gaat het vooral over je eigen digitale geletterdheid en mogelijkheden om met leerlingen aandacht te besteden hieraan. Digitaal geletterdheid omvat drie domeinen:
- Praktische kennis en vaardigheden
- Ontwerpen en maken
- Wisselwerking tussen digitale technologie, digitale media, de mens en de samenleving.
Zie ook de concept kerndoelen Digitale Geletterdheid
Leeruitkomst
Op gevarieerde wijze toon je dat je jonge en oudere kinderen kunt laten werken aan hun digitale geletterdheid. Je maakt bewuste keuzes bij het inzetten van technologie in jouw onderwijs, bij het inzichtelijk maken van je leerproces in je eigen ontwikkeling.
Omschrijving
Het doel in de propedeutische fase is dat je kunt aantonen dat je zowel jonge als oudere kinderen goed kunt begeleiden bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. Ook moet je kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt op het gebied van technologie in het onderwijs. Daarnaast laat je zien dat je zelf ook blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen met behulp van technologie
Je laat zien dat je deze kennis, vaardigheden en houding beheerst door middel van verschillende onderwijsactiviteiten en projecten. Deze worden gevalideerd en beloond met digitale certificaten – blocks– , die je verzamelt in je digitale ontwikkelingsportfolio.
Toetsing en criteria:
- Je valideert minstens 6 blocks * (digitale certificaten), waarbij je aan elk domein van digitale geletterdheid minstens één block hebt gekoppeld. (Dus minimaal drie gekoppeld aan digitale geletterdhedid). De andere blocks mag je koppelen aan digitale geletterdheid, digitale didactiek, organiseren met technologie of professionaliseren.’ De uitwerkingen voor blocks koppel je aan ict-bekwaamheidseisen op propedeutisch niveau
- Je toont aan dat je alle ict-bekwaamheidseisen op propedeutisch niveau beheerst. Hierbij mag je verwijzen naar uitwerking voor de blocks.
Dit alles documenteer je in je digitale ontwikkelingsportfolio. Je kunt ‘blocks‘ laten valideren via de knop ‘Inleveren’ bovenin je pagina.
Is je portfolio klaar inclusief de digitale certificaten van de gevalideerde blocks, dan lever je in via de de knop ‘inleveren’ bovenin deze pagina.
Rubric cohort 2024 – Digitale Geletterdheid
Ben je op zoek naar de informatie t/m cohort 2023 (propedeutische fase 2023/2024)? Kijk dan hier.
Digitale Didactiek & Mediawijs – bekwaamheidsmodel
Voor ‘digitale geletterdheid’ in de propedeutische fase en ‘digitale didactiek & mediawijs’ in de hoofdfase/afstudeerfase is een nieuw ‘digitale didactiek & mediawijs – bekwaamheidsmodel’ ontwikkelt (ook wel bekend als ‘ict-bekwaamheidseisen). In het nieuwe model zijn de ict-bekwaamheidseisen gecomprimeerd tot een overzichtelijker geheel en zijn de gebruikte termen geactualiseerd. Ook bevat het nieuwe model suggesties waar je aan kunt denken bij de bekwaamheidseis. Het niveau van de bekwaamheidseisen is gelijk gebleven aan de vorige versie.
De versie t/m augustus 2024 mag je nog naar verwijzen tot uiterlijk 31 januari 2025. Daarna wordt alleen nog gewerkt met de versie ‘september 2024’.
Versie vanaf september 2024
Versie t/m augustus 2024
Digitale Didactiek & Mediawijs in de hoofdfase/afstudeerfase
Als leraar in het primair onderwijs draag je de verantwoordelijkheid voor het bieden van kwalitatief goed onderwijs aan je leerlingen. Naast vakinhoudelijke kennis en didactische vaardigheden, is het essentieel om technologie effectief in te zetten ter verbetering en efficiëntie van je onderwijspraktijk. Dit omvat onder andere het vergroten van de digitale vaardigheden van leerlingen, het bewust en veilig omgaan met onlinedata en privacy, en het stimuleren van creativiteit. In een snel veranderende maatschappij ben jij als aankomend leraar in staat om collega’s te ondersteunen op het gebied van technologie in de klas.
Leeruitkomst
Op een gevarieerde wijze demonsteer je dat je jonge en oudere kinderen zowel geïntegreerd als gericht kunt laten werken aan digitale geletterdheid. Je verklaart en onderbouwt didactische keuzes ten aanzien van de inzet van technologie bij leerprocessen, zet doelgericht technologie in bij organiseren
van onderwijs en je eigen professionalisering.
Werkwijze
‘Digitale Didactiek & Mediawijs-bekwaamheid’ is een onderdeel van je ontwikkelingsportfolio. In dit portfolio laat je zien hoe je tijdens je studie leert om technologie te gebruiken in het lesgeven en hoe je digitale vaardigheden ontwikkeld, voornamelijk door middel van het laten valideren van ‘blocks‘.
- Na het afronden van ‘Digitale Geletterdheid’ in de propedeuse verzamel je in de hoofdfase nog eens 8 blocks, welke je koppelt aan ict-bekwaamheidseisen op hoofd- afstudeerniveau. Zie ook de werkwijze van de blocks.
- Wanneer je na de propedeutische fase nog eens 8 blocks hebt verzameld, kun je de ‘badge’ Digitale Didactiek & Mediawijs aanvragen.
De badge is een officeel NHL-Stenden gevalideerd digitaal certificaat dat je kunt toevoegen aan je ontwikkelingsportfolio om te laten zien dat je deze vaardigheden hebt ontwikkeld. Deze badge kun je aanvragen via de knop ‘inleveren’ bovenin deze pagina of door het aan de docent op jouw leslocatie te vragen. De badge dient ook aanwezig te zijn in het portfolio van de afstudeerfase.
Criteria
Met het ontvangen van deze badge heb je aangetoond dat:
- Je bent digitaal geletterd en verwerkt onderdelen uit de inhoudsgebieden van digitale geletterdheid in onderwijsactiviteiten voor leerlingen
- Je maakt weloverwogen, onderbouwde, keuzes ten aanzien van het didactisch inzetten van technologie in je onderwijs.
- Je past het gebruik van technologie toe in de organisatie rondom het onderwijs en onderwijsondersteunende processen.
- Je toont inzicht in je eigen kennis, vaardigheden en leervragen t.a.v. technologie in het onderwijs en maakt gebruik van digitale mogelijkheden om jezelf te professionaliseren en te ontwikkelen.
Tijdens stages en andere evaluatiemomenten wordt er speciale aandacht besteed aan hoe je technologie inzet in je onderwijs en hoe je daarover nadenkt.
Digitale Didactiek & Mediawijs – bekwaamheidsmodel
Voor ‘digitale geletterdheid’ in de propedeutische fase en ‘digitale didactiek & mediawijs’ in de hoofdfase/afstudeerfase is een nieuw ‘digitale didactiek & mediawijs – bekwaamheidsmodel’ ontwikkelt (ook wel bekend als ‘ict-bekwaamheidseisen). In het nieuwe model zijn de ict-bekwaamheidseisen gecomprimeerd tot een overzichtelijker geheel en zijn de gebruikte termen geactualiseerd. Ook bevat het nieuwe model suggesties waar je aan kunt denken bij de bekwaamheidseis. Het niveau van de bekwaamheidseisen is gelijk gebleven aan de vorige versie.
De versie t/m augustus 2024 mag je nog naar verwijzen tot uiterlijk 31 januari 2025. Daarna wordt alleen nog gewerkt met de versie ‘september 2024’.
Versie vanaf september 2024
Versie t/m augustus 2024
Wat is een ‘block’?
Een ‘block’ is een soort bewijs dat je een bepaald stukje kennis en vaardigheid onder de knie hebt, in de vorm van een digitaal certificaat. Je ontvangt een ‘block’ nadat je een educatief ontwerp hebt gemaakt die je
- hebt gekoppeld aan het thema / de leeruitkomst van een ‘block’;
- onderbouwd hebt met bronnen;
- hebt uitgevoerd tijdens je stage of werkplekleren;
- gekoppeld hebt aan ict-bekwaamheidseisen;
- van feedback hebt laten voorzien van medestudenten en/of mentor.
Je ontwerp, onderbouwing en bewijzen van het uitvoeren van dit educatief ontwerp voeg je toe aan je digitale portfolio, waar je al je ontwikkelingen bijhoudt. Waar dit kan integreer je het werken aan blocks in andere activiteiten die je doet.
Ook kan je ‘blocks’ gebruiken om aan te tonen dat je al eerder bepaalde kennis en ervaring hebt opgedaan, bijvoorbeeld tijdens eerdere opleidingen of andere rollen die je hebt gehad. Als je bijvoorbeeld al bezig bent geweest met digitale vaardigheden tijdens een opleiding tot onderwijsassistent, kan je dat laten valideren met een ‘block’. Hiervoor kun je overleggen met je docent.
Door al deze ‘blocks’ te verzamelen, kun je laten zien hoe je jezelf ontwikkelt op het gebied van digitale geletterdheid en lesgeven met behulp van technologie.
Het overzicht met blocks
vind je op onze pagina op Eubadgr
Het overzicht met blocks wordt regelmatig vernieuwd en aangepast aan de actualiteit. Hierdoor kan het zijn dat een block waarvoor je een uitwerking maakt, niet meer zichtbaar is in het overzicht. Neem in dit geval contact op met de docent of student-assistenten op jouw lesplaats. Zij kunnen met je meekijken en nagaan of de block alsnog toegekend kan worden of dat een andere block beter past bij je uitwerking.
Hoe kan ik een ‘block’ uitwerken?
Het uitwerken van een ‘block’ hoeft niet lang te zijn en kan maximaal 1000 woorden bevatten als je ervoor kiest om het op te schrijven. Maar je kunt ook kiezen voor andere vormen, zoals een animatie, video of podcast. Wat je ook kiest, in ieder geval moet het onderstaande erin terugkomen:
- Zorg ervoor dat je duidelijk laat zien hoe het thema/leeruitkomst van ‘block’ terugkomt in je educatief ontwerp.
- Leg uit waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt voor je educatieve plan en ondersteun deze keuzes met bronnen die je hebt gebruikt.
- Laat zien hoe jouw plan aansluit bij ict-bekwaamheidseisen die je hebt gekozen om te ontwikkelen.
- Zorg ervoor dat je bewijs hebt van de activiteiten die je hebt uitgevoerd.
- Evalueer wat je hebt gedaan, vertel wat je ervan hebt geleerd en welke stappen je nog wilt zetten om verder te groeien
Hulpmiddel: Feedbackformulier blocks
Werkwijze inleveren en valideren blocks – locatie Groningen
Je mag voor zowel de propedeutische fase als de hoofdfase elke block apart laten valideren.Je kunt zowel blocks als je portfolio inleveren via de knop ‘Inleveren’ bovenin deze pagina. Gevalideerde blocks neem je op met de validatielink in je portfolio.
In deze video zie je een stappenplan om een ‘rugzakje’ (backpack) te maken en daar de toegekende blocks in te verzamelen. Je hoeft dan alleen de link naar je ‘backpack’ in je portfolio te zetten. De toegekende blocks plaats je daarna in je backpack op EU Badgr. HIerdoor hoef je niet elke toegekende block apart met een validatielink in je portfolio te zetten. Dat scheelt je veel werk.
Welke stappen kan ik aanhouden om een ‘block’ uit te werken?
Voor het uitwerken van een block kun je de stappen van Design Based Education aanhouden, zoals hieronder uitgewerkt.
Je mag gebruik maken van dit format voor het uitwerken van een Block
Onderzoek de vraag:
- Wat gaat er precies over in deze block? Kun je het in je eigen woorden uitleggen?
- Waarom is dit onderwerp belangrijk voor de leerlingen?
- Welke mogelijkheden heb je om dit onderwerp in de praktijk brengen?
- Welke ict-bekwaamheidseisen kun je hieraan koppelen?
Bepaal de vraag op basis van kennis:
- Welke bronnen heb je gevonden om meer te weten te komen over dit onderwerp en welke informatie geven ze?*
- Wat moet je als leraar weten en kunnen om dit onderwerp in de praktijk te brengen?
- Wat wordt er precies bedoeld met de ict-bekwaamheidseisen volgens de verschillende bronnen?*
Genereer ideeen:
- Hoe kun je dit onderwerp tot leven brengen in de klas?
- Welke digitale tools, hulpmiddelen of technologie kun je gebruiken?
Ontwerp een prototype:
- Hoe ziet jouw educatief ontwerp (lesplan) eruit?
- Wat moeten de leerlingen doen en wat doe jij als leraar?
- Welk gedrag wil je zien bij de leerlingen en hoe ga dit stimuleren?
- Waarom maak je bepaalde keuzes in je plan?
Voer uit uit:
- Verzamel bewijsmateriaal, zoals foto’s of video’s van de les en de resultaten van de leerlingen.
- Vraag om feedback van je mentor en medestudenten.
Onderzoek het effect:
- Wat merkte je bij de leerlingen? Waren ze meer gemotiveerd of betrokken?
- Analyseer de ontvangen feedback: wat ging goed en wat kon beter?
- Wat heb je zelf geleerd en wat zou je nog willen leren?
- Gebruik bijvoorbeeld de cyclus van Korthagen of STARR om dit te evalueren.
* Gebruik meerdere bronnen, check je informatie op betrouwbaarheid en vermeld je bronnen volgens APA
** Denk hierbij om de privacy / AVG.
Welkom bij het Challenge Lab van NHL Stenden Groningen
Het Challenge lab stimuleert en ondersteund bij de uitdaging die de 21e eeuw met zich meebrengt voor (aankomende) onderwijsprofessionals om in een snel veranderende wereld de leerling/student zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.
De speerpunten van het Challenge Lab zijn: Digitale Geletterdheid, Digitale Didactiek, Wetenschap & Technologie, Vakoverstijgend en Geïntegreerd onderwijs, Onderzoekend & Ontwerpend leren en Design Thinking. Het Challenge Lab biedt hiervoor inspiratie, werk- en experimenteerruimte om jezelf en je (onderwijs)omgeving uit te dagen en grenzen te verleggen, zodat je eigen leren en het leren van leerlingen uitdagend, onderzoekend, experimenterend en ontwerpend vorm kunt geven.
Het Challenge-lab vind je aan de Eemsgolaan 17 in Groningen in 1.02A en 1.02B
Alle aanwezige technologie in het Challenge Lab mag je meenemen naar je stage om mee te experimenteren met leerlingen.
Zie ook: www.challenge-lab.nl
Open Inloop
Vanuit het lab wordt wekelijks de ‘open inloop’ verzorgt. Op donderdagmiddag zijn er student-assistenten beschikbaar aan wie studenten van de opleidingen van NHL Stenden Groningen hun technische vraag voor hulp of ondersteuning kunt stellen. Bijvoorbeeld op het portfolio voor digitale geletterdheid, of het inzetten van handige tools of apps in de klas.
Digitaal Ontwikkelingsportfolio
Binnen de pabo wordt er gewerkt met een digitaal ontwikkelingsportfolio. In dit digitale ontwikkelingsportfolio documenteer je jouw ontwikkeling als pedagogisch-, vakinhoudelijk-en (vak-)didactisch professional. Gedurende je studie word je door middel van (online) inspiratiesessies en een “open inloop”ondersteund in het opzetten en bijhouden van jouw digitale ontwikkelingsportfolio.
Het digitale ontwikkelingsportfolio is een middel om je ontwikkeling vast te leggen. Bij formatieve en summatieve beoordelingsmomenten selecteer je zelf uit jouw portfolio bewijzen voor bijvoorbeeld het productassessment, dit noemen we een “bewijsdossier”. Deze bewijslast wordt beoordeeld. Het digitale ontwikkelingsportfolio zelf (als instrument) wordt niet beoordeeld.
Vanuit de Pabo wordt geadviseerd op je digitale ontwikkelingsportfolio aan te maken en bij te houden op http://innovationlab.nhlstenden.com. Er is een ontwikkelingsportfolio-format klaargezet om in te werken (Portfolio student Pabo). Op dit platform lig je via Surfconext in met je eigen NHL Stenden account. Na je studie kun je jouw ontwikkelingsportfolio downloaden uit dit platform zodat je jouw ontwikkelingsportfolio kunt bewaren.
Maak je digitale ontwikkelingsportfolio in http://innovationlab.nhlstenden.com
Awereness op Privacy & Security: Let op met wie je je gegevens deelt!
Bij het aanmaken van het digitaal ontwikkelingsportfolio in http://innovationlab.nhlstenden.com wordt standaard ingesteld dat het portfolio ‘prive’ is . Je geeft zelf aan met welke personen je het portfolio wilt delen. Deel je portfolio alleen met je docent en medestudent door hen op te zoeken onder ‘users’.
Mocht je een ander tool hebben gebuikt voor je digitale ontwikkelingsportfolio: wees bewust op privacy & security! Binnen de academie Primair Onderwijs is er een data protection councilor die je verder kan helpen over vragen over privacy & security.
Mocht je vragen hebben over het bovenstaande of twijfel je of je jouw digitale ontwikkelingsportfolio op de juiste manier op privé hebt gezet? Vraag dan de docent op je lesplaats om met je mee te kijken.
Demo Digitaal Ontwikkelingsportfolio
Via deze link zie je een voorbeeld van het format welke je kunt overkopieren en aanhouden voor je digitale ontwikkelingsportfolio in innovationlab.nhlstenden.com
Werken met Innovationlab portfolio kan soms even zoeken zijn. Hieronder staan een aantal uitlegvideo’s en een link naar het InnovationLab website met Veelgestelde vragen over het werken met InnovationLab.
Portfolio aanmaken in Innovationlab
Een pagina bewerken in innovationlab
Foto’s uploaden in Innovationlab
Een video uploaden in Innovationlab
Een document uploaden in Innovationlab
Pagina’s toevoegen en aanpassen in Innovationlab
Zichtbaarheid van je pagina aanpassen In Innovationlab
Hulppagina InnovationLab Veel gestelde vragen
Deze pagina wordt opnieuw opgebouwd. Totdat deze pagina is gevuld kun je deze pagina gebruiken: http://wesseliu.iminor.nl/ddm/tools-apps/
Opgenomen instructievideo’s en kennisclips
Hieronder vind je kennisclips die zijn opgenomen en die je helpen bij het opdoen van kennis en ervaring op deelaspecten van Digitale Geletterdheid & Digitale Didactiek & Mediawijs
Digitale informatievaardigheden
Hulpmiddelen:
- Presentatie
- Aanbodsdoelen SLO
- Competentiemodel mediawijzer
- ict.pabonhlstenden.com -> Digitale Informatievaardigheden
Mediawijsheid in de bovenbouw
Hulpmiddelen
- Presentatie
- Aanbodsdoelen SLO
- Competentiemodel mediawijsheid
- ict.pabonhlstenden.com -> Mediawijsheid
Instructievideo’s op vaardigheden en tools
Oefenmateriaal maken met H5P
In deze video wordt getoond hoe je met H5P materialen kan ontwerpen en hoe deze gedeeld kunnen worden met leerlingen.
Lesson Up
In deze video wordt uitgelegd hoe je een LessonUp les kunt ontwerpen, interactie kunt toepassen (voor bijvoorbeeld online lessen) en hoe je deze kunt toepassen in de klas.
Inleveren
Wie zijn wij?
Docent
Student-assistent
Martijn Snoek
iMinor – Digitale Geletterdheid
Student-assistent
Tips, suggesties & inspiratie
Na ‘Wijze lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek’ is nu Wijze lessen: Digitale didactiek verschenen. Een auteursteam met onder andere hoogleraar-emeritus Paul Kirschner, alumnus en promovendus Tim Surma en alumna Kristel Vanhoywegen, beschrijft de kansen en aandachtspunten van de inzet van educatieve technologie in de klas. Net als de eerder verschenen Wijze lessen is het boek weer gratis te downloaden.
In het voorjaar van 2024 zijn de concept kerndoelen voor Digitale Geletterdheid gepresenteerd voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs.
https://www.slo.nl/thema/meer/basisvaardigheden/digitale-geletterdheid